Jablečný čaj
Jablek si velmi cenili už staří Řekové. Srovnávali je dokonce s elixírem mládí. Nebyli daleko od pravdy, jelikož tomuto snad nejrozšířenějšímu ovoci na světě byla odedávna přisuzována léčebná moc. Jablečná dužina a šťáva mají vynikající hojivé účinky a dokáží snížit cholesterol. Pektin, který jablka obsahují, působí ve střevech doslova jako kartáč, který odnáší nestrávenou potravu a tělu nepotřebné látky. Dokonce i jablečné kompoty , zavařeniny či třeba jablka v závinu si zachovávají mnoho svých ceněných účinků na trávení. Denně se doporučuje sníst cca 2 jablka jako prevence proti kornatění cév. Jablka jsou užitečná i při chudokrevnosti a chorobách srdce, neboť posilují srdeční sval. Jablka dále pomáhají proti otokům, zlepšují trávení, ničí choroboplodné mikroby a zmírňují zánětlivé procesy při střevních chorobách. V zimních měsících prohřeje odvar "jablečný čaj" ze slupek a jadřinců jablek (které zůstanou např. při pečení závinu). Nejen, že prohřeje celý organismus, ale mírní kašel z nachlazení a chrapot.
A jak tedy na něj?
Slupky z dobře omytých (ideálně domácích) jablek i se zbylými jadřinci z cca 5 jablek, povaříme cca 10 minut v 1 litru vody a necháme 20 minut až dvě hodiny vylouhovat. V průběhu varu můžeme k dochucení přidat celou skořicí, hřebíček, anýz či jiné koření, které máme rádi. Pokud sladíte medem, pak si počkejte až bude mít odvar pod 40 °C. Odvar je dobré pít teplý několikrát za den.
Tak na zdraví ;o)
Markét
NÁŠ TIP
Jablečný odvar můžete střídat i se zázvorovým čajem: /recepty/zazvorovy-caj/ Pokud by se vám nechce toliko vařit a cítíte, že na vás něco leze, z vlastní velmi dobré zkušenosti můžeme doporučit zázvorovo-pepřový "lektvar" SMAMAHAN Zcela dokonale protáhne i to, co nemáte ;)