Bolesti bříška u miminek

Nejedna novuzrozená maminka se setkala s usedavým pláčem miminka, se kterým si nevěděla rady. Nezapomínejme, že i malá miminka mají emoce, a pláč a křik je jedinou možností, jak s námi komunikují. Pláč může být z hladu, z přílišného tepla, únavy, žízně, prosba o věnování pozornosti, ale také velmi často o bolestech bříška.

Bolestí bříška trápí miminka velmi často a najčastější příčinou bývá nevyzrálá trávicíc soustava. Zpomalená peristaltika střev.
Je ale několik možností, jak miminku pomoci, a o to bych se s vámi dnes moc ráda podělila. Mé zkušenosti jsem získala se třemi dětmi,a jako dula se s bolestivými bříšky také velmi často potkávám.

A co radím?

1. Masáž bříška po směru hodinových ručiček, preventivně raději několikrát denně, například vždy, když miminko přebaluji. Masáž by měla být pevná, ale jemná zároveň, není to však žádné hlazení. Je opravdu potřeba střevům pomoci se rozhýbat, a tak je masáž po směru hodinových ručiček vítaným pomocníkem. Použít na masáž můžete jemný mandlový olej nebo speciální olej na bolavé bříško Amálka.
Někdy pomůže otočit miminko na bříško a nechat ho tak pár minut pokopat si nožičkama.


2. Vysadit Vigantol předepsaný lékařem a nahradit jej jiným šetrnějším prostředkem pro doplnění vitaminu D. Ze zkušenosti laktační poradkyně vím, že po vysazení Vigantolu se mnohým dětem uleví. Po alternativě zapátrejte na internetu:-)

3. Nošení do klubíčka, ve kterém je děťátko v příjemné poloze, kde má kolínka blízko bříška a pomáhá si tak. Můžeme i vysvléknout kalhoty a plenku, a zkusit v klubíčku miminko chvilinku držet nad umyvadlem nebo kyblíčkem, kde si velmi často děťátka uleví a takzvaně se vyprdí. Velmi mnoho miminek nerado dělá do plínky, a proto mu může pomoci jej rozbalit a nechat vykopat, nebo jej "vysadit" na hrnec. Říká se tomu také bezplenková komunikační metoda.

4. Zkontrolujte zda si miminko nepolyká při kojení příliš vzduchu. Velmi často se to stává, když pije miminko hltavě nebo je v nesprávné poloze. Pomůže mu dát párkrát za kojení odříhnout a změnit polohu, tak aby hlavička byla výš než bříško a zadeček.

5. Velmi dobře někdy pomáhá miminko zabalit do zavinovačky či teplé deky. Miminko se v teplé zavinovačce může cítit v bezpečí a bříško se mu také krásně prohřeje.

6. Nahřát bříško. Teplá koupel, nebo teplá žíňka či nahřívací pohankový polštářek.

7. Nošení miminka. Nošení v šátku ve správné poloze může miminku velmi pomoci od bolesti spojených s bolestmi bříška. Maminka nebo tatínek jsou v těsném kontaktu a zahřívají břišní oblast, zároveň mají děťátka správně pokrčená kolínka a jako bonus mají silný kontakt s rodiči, kteří jim jsou stále nablízku. Pomůže také s navázaným miminkem rychlejší chůze, aby se ukolébalo.

8. Strava maminky by měla být pestrá, vydatná a výživná. Rozhodně nedoporučuji pít čerstvé mléko, velmi často už u takto malých miminek způsobuje bolesti, břišní koliky a alergie.
Jsem zastáncem toho, že maminka má jíst tak, jak byla zvyklá jíst před porodem, jen je dobré si dávat pozor v prvních měsících na nadýmavá jídla, pokud ví, že děťátko na bolesti bříška trpívá. Například květák, broklice, mléko, kynuté knedlíky, buchty atd, nejsou úplně to pravé:-)

9. Bylinky a kojící čaje. Je s podivem kolik kojících čajů neobsahuje skoro žádné byliny podporující laktaci. Většina čajů obsahuje fenykl, kmín, anýz a ty jsou pefektní pro podporu trávení, proto jej můžete zkusit konzumovat a vyzkoušet zda miminku přes kojení nepomůžou.

10. Buďte v klidu. To je nejdůležitější rada pro všechny rodiče, protože pokud vy budete v pohodě a v klidu, i vaše miminko lépe bolesti bříška zvládne. A když už si nebudete vědět rady, dýchejte, hluboký nádech a výdech dokáže zázraky. Dejte miminko na chvilku partnerovi a běžte se projít. Uvidíte, že až se vrátíte zpět, půjde vše mnohem snáz :-)

Klidné dny s Vašimi dětmi Markéta

Zpět do obchodu