Éterické oleje v boji s VIREM aneb KTERÝ, NA CO A JAK POUŽÍT

Ano vím, všude kam se podíváme, na nás působí co mít, co nemít, jak se posílit, co jíst, nejíst, kam chodit. Co užívat, co neužívat, a tak dále.

Ale chtě nechtě bych tento článek psala i bez války virů…

Jaro totiž neodmyslitelně patří k očistě těla, k odpočinku, který je často vynucen nemocí, která přijde z nenadání, a do toho všeho začíná příroda rozkvétat, a mne lechtá patro, protože pylová sezona je za dveřmi.

Od té doby, co jsme se přestěhovali z města na vesnici, koloběh přírody vnímám mnohem intenzivněji, a už v únoru zaznamenávám, jak se příroda probouzí. S prvním jarním sluníčkem obcházím květiny a keříky, a čistím je od zimního chránění, a už vidím, jak pod zemí raší první zelená poupátka…
Je to krása nesmírná ten nový život…

Několik let pořádám zážitkové kurzy aromaterapie, abych ji přiblížila lidem, aby ji začali používat nejen do aromalamp, ale také jako efektivní a jednoduchou prevenci mnohých onemocnění a disharmonií organismu.
Není tedy divu, že i v tomto nelehkém období se k ní zas a znovu obracím. A co nám doma pomáhá?

Na zlepšení dýchání a zmírnění příznaků ucpaného nosu a uvolnění zahleněných dutin nedám doma dopustit na BOROVICI. Určitě by se dal vybrat i jiný jehličnan jako je třeba SMRK nebo JEDLE, záleží na osobních preferencích, ale Borovice je pro mě osobně číslem jedna :-)

I Borovice má protivirové účinky a ničí bakterie, ale přeci jenom některé éterické oleje jsou ještě mnohem silnější, a v boji proti odolným virům jsou nepostradatelné.

Eukalyptus (globulus, polybractea nebo jemnější radiata) jsou skvělou volbou na dýchací obtíže, čistí prostředí a pohlcují viry a bakterie, a tím ničí choroboplodné zárodky.
Dále vřele doporučuji  TEA TREE, TYMIÁN ČI RAVINTSARU, zlepšují dýchání jsou protivirové a antibakteriální.

Zároveň mám moc dobré zkušenosti s citrusy, jako základem čištění organismu od všech nánosů, které jsme si za zimu naskládali. Takže BERGAMOT, GRAPEPFRUIT, a především pak CITRON,  jsou úžasní pomocníci při očistě těla i ducha, protože příznivě působí také proti stresu a nervovému vypětí.

Aplikace éterických olejů je kapitola sama o sobě. Já osobně mám nejlepší zkušenost s aroma difuzéry v domácím prostředí. Ale stejně dobře poslouží i navlhčený kus látky (třeba pleny) hozený přes rám postele, kam nakapete pár (2-3) kapek vybraného éterického oleje.

Také ráda používám lahvičku s rozprašovačem, kam naliji destilovanou vodu a přidám éterické oleje (nejčastěji borovici a citron), a mám tak připravenou směs k rychlému použití kdykoliv a kdekoliv.

V tomto období, kdy bez roušky nevystrčíme ani nos, doporučuji klidně aplikovat kapičku éterického oleje (např. eukalyptu) přímo na kapesníček, a vdechovat dle potřeby či vložit do roušky. Samozřejmě si můžete kápnout kapku přímo na roušku (pozor však, aby se vám éterický olej nedostal přímo na kůži, protože vás může podráždit.
Pro mé děti je v tomto období nejoblíbenější inhalační tyčinka, kam aplikuji pár kapek éteráčku. Někdy eukalyptus, jindy borovici s citronem, někdy také mátu. Můžou ji mít v kapse kalhot, a vůni si jednoduše vdechnou vždy, když potřebují. Velmi často ji využívají třeba při cestování MHD.
Na našem e-shopu nabízíme již hotové inhalační tyčinky proti rýmě, proti stresu, proti únavě i proti nevolnosti.

A ještě jeden voňavý olej stojí za zmínku… Je to POMERANČ – takové slunce naše jasné. Zahání chmury, smutky, deprese, tedy zlepšuje naší náladu, a rozptyluje strachy. Těch je totiž všude kolem až dost…

Nejenom éterické oleje, ale také byliny a koření nám pomáhají v boji s nemocemi, nákazami a všemi těmi breberkami, které se berou, kdo ví odkud…

Ale o tom někdy příště…

Přeji nám všem, ať jsme zdraví a máme klidné dny

Markéta

Zpět do obchodu