Co do porodnice

Také si ráda pročítáte všechny seznamy co do porodnice, tipy na úspory při nákupu výbavičky, nebo postřehy jiných maminek? Víte tedy, že je obtížné se mnohdy v nabídce zorientovat a vybrat si ze všech těch lákadel to správné a hlavně potřebné pro Vás samotnou i pro Vaše miminko. Tak tedy "co do porodnice" ?

Po přečtení našeho článku "co do porodnice" mi před 7 lety mi jedna maminka napsala:

" ...  miminko se dralo na svět dříve, než mělo, šlo to ráz, na ráz. Naštěstí jsem si vzpomněla na Nunýnka a mezi kontrakcemi si nachystala svou tašku do porodnice ... opravdu nic mi nechybělo a za to bych Vám Markéto chtěla moc poděkovat! "

Věřím, že i Vám tyto naše zkušenosti  a zkušenosti našich zákaznic pomohou a ani Vám nebude nic chybět :o)
Náš seznam "co do porodnice" je sice konkrétní, ale přizpůsobte si jej svým vlastním potřebám a možnostem

 
Jak se úspěšně sbalit do porodnice?


 Aby Vám  skutečně nic nechybělo:

  •     lehká svačinka včetně dostatečného množství tekutin (bez bublin). Vezměte si s sebou i pečivo na další den, čerstvé pečivo podávané k snídani v porodnicích neprospívá kojeným novorozenečkům.    

  •     přezůvky 2x (jedeny do sprchy)    

  •     teplé ponožky    

  •     župan pokud nebudete chtít erár    

  •     noční košile  nebo pyžamo s propínáním – záleží na Vás, ale pokud skousnete erár je to lepší, jelikož je téměř nadlidský výkon při neustálém nočním i denním vstávání docílit neposkvrněnosti oděvu. Takhle vždy, vyfasujete čisté pyžamo a nemusíte se doma prát s haldou prádla. Pokud ale trváte na vlastním prádle, je nutné mít s sebou alespoň 2-3 kusy, takže máte po příchodu z porodnice hned o práci postaráno.    

  •     něco pro zábavu – knihu, časopis a jiné    

  •     telefon nebo i foťák

Pozor na správné hygienické pomůcky!

  •     pomáda na rty 

  •     ručník 2x –  tmavé ručníky, u kterých nebude vadit jejich případné zničení    

  •     toaletní papír – ten nejjemnější, jaký znáte a jistě tušíte proč    

  •     porodnické vložky – 40 kusů klasických ( 20 cm)  nebo 20 kusů dlouhých (30 cm) PORODNICKÝCH vložek. Pozor, použití klasických menstruačních vložek (s lepítky a neprodyšnou vrstvou) v poporodním období může být zdraví nebezpečné! Ani vložky v síťce nejsou  na poraněná místa moc příjemné. Velmi oblíbenými jsou porodnické vložky SAMU MINI, nebo SAMU MIDI od firmy Hartmann, jejich levnější a stejně kvalitní varianta jsou vložky Sentina FIX. Ihned po porodu však doporučujeme Natracare jsou vyrobené z přírodní biobavlny, a proto jsou velmi vhodné na kontakt s otevřenými ránami.  U konvenčních porodnických vložek se nedočtete jejich složení, obsahují různé materiály, které pak mohou volně přecházet do těla. Vložky mají navíc lepící proužek a jsou dlouhé, tak si nebudete muset dávat dvě vložky přes sebe :o) 
      
  •     poporodní (jednorázové) kalhotky – je na vzážení, zda si do porodnice brát své pěkné prádlo a pak jej vyhazovat, či zda máte nějaké starší kalhotky, které už oželíte. Poporodní šíťové kalhotky lze sice v případě nouze přeprat, jedná se však o vysoce infekční materiál a není to moc pěkný pohled při jejich sušení na pokoji. Zvolit můžete i levnější nesíťované kalhotky, ty však nejsou elastické a hůře drží vložky. Minimálně 5 kusů kalhotek však budet potřebovat určitě.    
  •     intimní hygiena hned po porodu – k rychlému hojení přispějete oplachováním rodidel buď konvenčním přípravkem Rosalgin, který koupíte v lékárnách nebo přírodní cestou a to Hydrofilním olejem FEMA obsahujícím mimo jiné i Tea Tree olej.

  •     mýdlo – je tajemství úspěšně kojící matky :o)  Je lépe se vyhnout parfemovaným přípravkům (voňavky či deodoranty). Kojenci mají několikanásobně citlivější čich než Vy, aby Vás snáze identifikovali a co nejrychleji se dostali k Vašemu mléku. Pokud vůněmi dítě matete, nemůže Vás najít a vůbec se přisát, čímž komplikujete počátky kojení sobě i svému miminku. Sami můžete vyzkoušet strčit si nos na 5 minut do sprchového gelu nebo k voňavce ;)  Je to jen 5 minut, ale Váš mrňousek tuto "vůni"čichá i 40 minut, než se vůbec nají. Pokud půjdete konvenční cestou, zaměřte se na mycí gely na citlivou až atopickou pokožku, které jsou bez parfemace, mýdla a konzervantů. Náš tip na vyzkoušenou přírodní cestu je: Hydrofilní neutrální olej .Olej je vhodný na celkovou hygienu Vás i Vašeho miminka tzn. zastupuje mýdlo, i péči o pokožku a Vy jej můžete použít i k odličování. Minimálně prvních 9 týdnů miminka nepotřebujete žádné pěny do koupele, šampóny a jiné. Dáte tak šanci pokožce miminka, aby si vybudovala a ušetříte nejen pokožku vašeho miminka, ale i své peníze. V oleji si z počátku umývejte i ruce, nebudou tak parfemované, když budete rukou miminku pomáhat se přisát.    

  •    Skvělý je Zklidňující gel na poranění hráze, který je chladivý a velmi vám v prvních dnech po porodu pomůže s otoky a boestí hráze po porodu

 
Co bude třeba ke kojení a co ne

  •     prsní vložky – počítejte 4 – 6 ks denně (je to hodně individuální), zejména do doby, než začnete pravidelně kojit. Na první dny kojení rozhodně doporučeujeme prsní vložky prodyšné z čistě přírodních materiálů, jelikož se budou dotýkat mnohdy i poraněných prsou, než se vše ustálí. Na delší cesty oceníte přírodní jednorázové prsní vložky NATY nature, které jsou prodyšné a v neprotečení zatím asi nemají konkurenci :) 

  •     kojící podprsenka 2x – ať si můžete tu první přeprat    

Zbytečně nekupujte kloboučky (výjimkou jsou vpáčené bradavky atd... ) a odsávačky mateřského mléka. Nevíte zda je vůbec budete potřebovat a vždy se dají dokoupit. 

Co by nemělo chybět miminku?

Ve většině porodnic Vám poskytnou erární látkové pleny a oblečení pro miminka. Proto si to ověřte a zbytečně si neberte své nažehlené prádlo. Zpočátku je spotřeba oblečení i látkových plen skutečně veliká a nemáte jej kde vyprat, natož vyžehlit!. Zpět domů si tak ponesete nejen Vaše krásné a voňavé mimi, ale i velký pytel špinavých oblečků a plen

  
   

  •     jednorázové pleny 20 - 40 kusů - moc fajn jsou pleny umožňující zahnutí pod novorozenecký pupík, nebo přímo s výkrojem na pupík (pahýlek).  Naším favoritem jsou velmi šetrné a přirozeně prodyšné plenky Naty Nature Babycare Newborn. Spokojená budete i s konvenšními plenkami Happy Newborn, protože mají výkroj na pupíček, jsou dost široké a drží tvar, což je výborné pro kyčle, pokud je problém. 
      
  •     vlhčené ubrouskyvýhra nad opruzeninami = nepoužívat konvenční vlhčené ubrousky. Většina ubrousků je hodně parfemovaných a zbytečně podporují kožní alergie a opruzeniny. Alespoň zpočátku, omývejte zadeček pouze vlhkou látkovou plenou nebo ubrouskem, či papírovým ubrouskem a poté jej otřete do sucha, než jej zabalíte do pleny. Přírodní vlhčené ubrousky lze vyrobit i takto, ale to se z praktických důvodů příliš nehodí do porodnice. Opravdu šetrné vlhčené ubrousky do porodnice, či praktické na cesty jsou Naty Nature Babycare bez vůně, konzervantů a parabenů. Minimum alergizujících složek naleznete v konvenčních a roky oceňovaných vlhčených ubrouscích Baby Love z prodejen DM.  
      
  •     mast na zadeček – naším favoritem je Zklidňující gel Levantis, výborně poslouží jako mast na ošetření zadečku, ale i jako mast na poraněné bradavky při počátečních obtížích s kojením. Tato mast výborně nahradí konvenční farmaceutický výrobek Bepanten. Z levnějších konvenčních farmaceuticky vyráběných výrboků a při tom s širším využitím lze použít . Tajemství zdravé pokožky na zadečku je: NEPŘEHÁNĚT MAZÁNÍ. Pokožka si musí sama zvykat. Čím častěji ji budete mazat, tím více si zvykne na to, že je promazávána a sama nezíská schopnost samohojení. Pokud nemá Vaše miminko zarudlou pokožku na zadečku, či jiné defekty, stačí ji namazat, jen když bude delší dobu v pleně, např. na noc.

  •     vatové tyčinky - do oušek a nosíku jsou nejlepší z přírodní bavlny. Anatomicky tvarované tyčinky jsou pro novorozence většinou tak veliké, že je ani nelze použít. Vatové tyčinky se výborně hodí i na ošetření novorozeneckého pupíku.
      
  •     olejíček – ráda bych zde varovalal před konvenčními syntetickými a parfemovanými oleji, které se povětšinou vyrábí z ropy. Přírodní a nejkvalitnější oleje se vyrábí lisováním za studena. Opět - moc to s olejováním miminka nepřehánějte, ať má pokožka možnost se naučit sama promazávat. Osvědčené jsou olejíčky mandlový a olivový.    
    .     

  •     pozor na "mýdlo" – Proč je mýdlo v uvozovkách? Miminka do cca půl roku, žádná mýdla, šampóny a pěny do koupelí nepotřebují, o to méně parfemované a obsahující mýdlo. Je to zbytečné zatěžování pokožky, která je tenoučká a průsvitná jak pergamen a má rozhodně ještě hodně daleko do pokožky dospělého člověka. Navíc není na světě nic voňavějšího, než vůně Vašeho vlastního miminka :o) Pokožku miminka je třeba naopak chránit, ne zatěžovat. Prvních 6 - 9 týdnů je nejlépe miminko koupat pouze v samotné vodě, nebo s přídavkem Hydrofilního neutrálního oleje. Po 9. týdnu lze do koupele použít třeba Dětský koupelový olej mandarinkový. Kdo už dítko má, tak ví, jak těžké je smolku (první dětskou stolici) z dětského zadečku odstranit a jak často to končí prvními odřeninkami ze snahy smolku odstranit. Na snadné odstranění smolky je opět výborný Hydrofilní neutrální olej, nebo vlhčené ubrousky NATY Nature Babycare.     

Zbytečně nenoste do porodnice: lahvičky a dudlíky, dají se v případě potřeby kdykoliv přinést a nemusíte je pak znovu zbytečně sterilizovat.

Pozor! Na cestu z porodnice autem je nutné použít autosedačku!!! Cokoliv jiného dle průzkumů není  bezpečné!


 
Oblečení na cestu z porodnice pro Vás i miminko si doma pouze nachystejte a nechte si jej přinést až na samotný odchod domů.

  •     autosedačka je NEZBYTNOST v případě, že odjíždíte z porodnice autem    

  •     oblečení – dle ročního období. Nezapomínejte, že novorozenci nemají termoregulaci a tak jim vadí, jak přílišné oblečení, tak nedostatečné. I když je parné léto, zvolte miminku dlouhý rukáv ponožky a tenkou dečku. Také nezapomeňte na klobouček , či čepičku proti sluníčku. A opět, každé dítko je jiné, jedno snese více vrstev a jiné méně, na to bohužel neexistuje žádný mustr, to si musí každá maminka vyzkoušet sama :o)

 

Nechce se  Vám myslet na to, zda máte vše nezbytné k porodu?

Máme pro Vás Tašku do porodnice sbalenou jedním kliknutím => ZDE

 

 

Co těhulky rády nakupují pro zpříjemnění konce těhotenství?

  • Gel na unavené nohy a svaly - určitě oceníte ke konci těhotenství, kdy jsou nohy bolavé a unavené a hlavně později při uspávacích maratonech s miminkem v náručí.

  • Masážní olej na hráz - používá se na masáž hráze, aby byla pružnější a odolnější vůči natržení, cca 8-6 týdnů před porodem.

  • Balzám na prsa - na masáže prsou i bradavek, nejsou potom tak citlivé a je opravdu velmi příjemný.

  • Mexická Bola – originální přívěsek z Mexika pro těhotné ženy. Příjemné zvuky malého xylofonku uvnotř BOLY uklidňují miminko během celého těhotenství. Bola se rozezní při chůzi nebo jakémkoli pohybu. Miminko je schopné tyto zvuky vnímat již kolem 20. týdne těhotenství. Pravidelným nošením BOLY na bříšku bude miminko tyto zvuky brzy rozpoznávat a vaše chůze a zvonění jej budou uklidňovat. Po porodu je možné Bolu zašít do oblíbené hračky nebo zavěsit nad postýlku. Dítěti budou zvuky připomínat příjemné chvíle strávené v teple a klidu.

  • Předporodní čaj - Vyvážená směs listů maliníku a jahodníku je prostředkem k usnadnění porodu a zmírnění porodních bolestí. Obsažené třísloviny mají příznivý vliv na průběh druhé doby porodní, tedy na samotný porod. Mohou také vyvolat stahy dělohy a napomoci tak zejména ženám, jejichž předpokládaný termín porodu už uplynul.

 

Za jakékoliv Vaše postřehy budu moc ráda a určitě pomohou dalším maminkám, zaslat mi je můžete na marketa@nunynek.cz

Přeji krásné dny a užívejte si své těhotenství :o)

 Markéta

Zpět do obchodu