Co je bylinná napářka

Byla jsem nedávno na tanečním kurzu pro ženy a zjistila jsem, že ani jedna z žen neznala bylinnou vaginální napářku. Dost mě to překvapilo, protože jsem měla za to, že bylinnou napářku už znají všichni.
Vím, že někdy trvá než ženy napářku vyzkouší, ale opravdu jsem nevěděla, že stále je ještě mnoho žen, které o bylinné vaginální napářce ještě neslyšely.
Moc si cením, že jsem před pár lety objevila Moniku Valovou, která ženskou bylinnou napářku přivedla do našich domovů, znovuobjevila její hojivou sílu a předává dál své poznatky a zkušenosti nejen ženám, ale i v porodnicích zdravotníkům a široké veřejnosti. Co přesně je bylinná napářka a na co vše ji lze využít si můžete přečíst na jejíchh stránkách. https://www.steamy.cz/

,,Ženská bylinná napářka je procedura, která poskytuje holistickou péči o ženské zdraví. Díky působení teplých bylinných výparů dochází k prohřátí ženských pohlavních orgánů, lepší krevní cirkulaci v oblasti malé pánve a k absorpci účinných látek z bylin krevním oběhem. Kromě těchto blahodárných účinků na tělo umožňuje hlubokou relaxaci ženy, která přispívá k její pohodě a podpoře duševního zdraví. Umožňuje ženám zastavit se po uspěchaném dni a obrátit pozornost směrem k sobě. Pomáhá jim načerpat energii, díky které se mohou ráno probudit čerstvé a v plné síle připraveny čelit výzvám nového dne."

Monika Valová Steamy.cz

 

Já osobně bych Vám spíše ráda nastínila mé osobní zkušenosti ženy a duly. A také návod, který se mi osvědčil, když nemáte k dispozici vše potřebné a už byste nejraději napářku vyzkoušely.

Já osobně si napářku dělám nejčastěji před menstruací, někdy i po menstruaci, a někdy když mám chuť a cítím, že sílí síla úplňku a já potřebuji pro své tělo něco udělat, dostat do sebe více tepla. Je to takový můj osobní rituál, kdy se plně napojím sama na sebe díky teplu a léčivé síle bylin.

 

Napářku doporučuji i zdravým ženám před termínem porordu od 38.týdne těhotenství.
A u porodu má své nezastupitellné místo v případě, že porod je zdlouhavý a tzv. poslíčci jsou bolestiví a nepravidelní. Nejednou se nám podařilo díky napářce jednotlivé poslíčkové vlny usměrnit a zefektivnit. Také pokud žena má vlny již pravidelné, tak napářka může otevírání děložního hrdla uspíšit diky uvolňujícímu teplu. Nesmíme zapomínat i na psychické uvolnění, které může napářka rodící ženě přinést.

V šestinedělí doporučuji napářku vždy až ve chvíli, kdy žena již nekrvácí. Zvolené byliny mohou pomoci s dočištěním dělohy po porodu a s napojením se znovu na své lůno. Určitě může pomoci i s hojící se tkání a jizvou v případě poranění, protože díky bylinné páře může být jizva měkčí a poddajnější a tím se o ni můžete lépe postarat třeba jemnou masáží.

A jak se tedy bylinná napářka provádí?

Připravím si hrnec a napustím do něj asi 2 litry vody. Do vody přidám asi hrstku bylin. Monika ze Steamy doporučuje 28 g, tedy ženskou hrst.
Já osobně bylinky přidávám intuitivně, k čemu mě to táhne a co od napářky potřebuji.
Vy pokud s bylinami běžně nepracujete, můžete použít naše hotové směsi od Iam Woman, které jsou tvořeny s láskou Monikou Novákovou. Máme tři směsi: Porod a menstruace, Očista a svěžest dělohy a Revitalizace a harmonizace dělohy.

Nasypu tedy hrst bylinek do hrnce a nechám je vařit asi 10 minut, aby se pěkně provařily a uvolnily se z nich veškeré léčivé složky a silice. Většinou nechávám hrnec překrytý poklicí, aby se ony vzácné hojivé účinky nevypařily :-)

Mezitím si jdu nachystat místečko, já mám dnes už stoličku od muže mé kamarádky, ale  když jsem ji ještě neměla, volila jsem jiné způsoby napářky.
Jeden z nich může být ten, že hrnec položíte do záchodu a celou proceduru absolvujete v této místnosti. Výhodou je, že vás zde pravděpodobně nebude nikdo rušit, můžete si zapálit svíčky i pustit hudbu a být zde nerušena. Pokud byste nechtěly používat hrnec, dá se koupit umělohmotný bidet do záchodu, taková miska, která se nasadí na záchod, překryje prkýnkem a vy už si můžete lebedit. Je to velmi prakická věc, kterou si vozím se sebou k porodům.

MODOM Vital comfort bidet přenosný skládací na wc mísu

Pokud se vám nezamlouvá relaxace v této místnosti, můžete si dát dvě židle vedle sebe a pod ně postavit hrnec s napářkou. Pokud se Vám zdají židle příliš vysoko, hrnec můžete postavit na stoličku.

Také si můžete nechat vyřezat do staré židle otvor.

Nebo můžete postavit hrnec na zem (na prkénko raději a pak teprve na zem) jeho hrany obestlat ručníky a pak si na hrnec nakleknout jako byste chtěla poloklečet na meditačním sedáku. Tato poloha mi byla příjemná ze začátku nejvíce.

Jenom prosím pozor, ať se nespálíte!!!! Na napářku nasedávejte velmi pozvolna. Chvilku se posaďte a pokud zjistíte, že je vám teplota příjemná, můžete se pohodlně usadit a připravenými dvěma dekami se přikrýt zepředu i zezadu, aby žádné teplo neunikalo.

Je dobé mít nachystané právě dvě až tři deky a teplé ponožky. Jednou dekou se zabalíte zepředu a druhou dekou zezadu. Třetí deku si můžete přehodit přes ramena.

 

Na napářce můžete vydržet deset minut, nebo dokud napářka nevychladne. Mně osobně je teplo hodně příjemné, a tak po vychladnutí si jdu vodu ještě jednou přihřát.

Je skvělé se soustředit při napářce na svůj dech. Nádech vést do bříška a výdech jako byste vedla do hrnce s bylinami. Toto je skvělý nácvik na porod a krásně tím zrelaxujete své pánevní dno.

Po napářce je dobré se zabalit do teplé deky nebo šátku a spočinout pár desítek minut pěkně v klidu.

Pokud se tedy chcete v náročném dni zastavit, užít si chvíli sama se sebou, s vůní bylin a napojit se na svou ženskou intimní oblast, je napářka skvělou volbou. Zkuste to:-)

S láskou Markéta

 

 

Zpět do obchodu