Co vám při porodu může pomoci

Krásné dny milé nastávající maminky,

jako dula doprovázím ženy k porodu, a starám se o ně v těhotenství i po porodu.
Co si se sebou můžete vzít do porodnice jste se dozvěděly v minulém článku, ale já bych vám ráda předala ještě pár tipů, co já osobně vždy nosím v porodní tašce, aby byl porod pro vás příjemným zážitkem.

Porod je přirozený proces, který pokud dobře běží, nepotřebuje žádné zásahy, a žena si z něho může odnést opravdu nádherný zážitek, ocitnout se ve své síle a být na sebe náležitě pyšná za to, jak vše úžasně zvládla, a že na konci té dlouhé cesty byla odměněna nejkrásnější - čistá láska v podobě jejího děťátka.

Doprovodná ososba, jako otec miminka, dula, kamarádka, a nebo někdy i maminka oné ženy, můžou ženě při porodu pomáhat hlavně v první době porodní, v tzv otevírací fázi.

Mohou jí hladit, masírovat, dýchat s ní, jemně jí povzbuzovat. Otírat ji čelo, zátylek a hrudník, podat ji láhev s nápojem, držet ji při vlnách za ruku.

V porodní tašce sebou vždy nosím praktické pomůcky, které porodní práci ulehčují.
Tak jdeme na to:

Brčko - nebo chcete-li slámka:-) je důležitá věc, kterou mamince kladu na srdce, aby si přibalila do porodní tašky. Umožní totiž napít se v jakékoliv poloze, ať už ležíte, a nebo jste v kleku na čtyřech. Nemusíte vydat žádnou energii navíc, když potřebujete do sebe dostat tekutiny. Podobnou funkci splní i láhev s brčkem.

Ručníček nebo žíňka je ideální navlhčená studenou vodou, aby si do ní žena mohla otřít čelo, schladit se za krkem, nebo navlhčit rty, protože porod je velký fyzický výkon a studený mokrý obklad opravdu dělá zázraky. Hlavně ke konci první doby porodní.

Termofor, nebo polštářek z peciček či špaldy, který se dá nahřát do mikrovlnky, skvěle ulevuje od křížových bolestí. Do termoforu, může doprovodná osoba nalít horkou vodu a přidržovat jej ženě na křížové kosti, protože teplo krásně ulevuje  a uvolňuje.
GA Špaldový polštářek Jeleni

Sebou mám vždy také overball míč, který je skvělý pomocník v poloze na boku, kdy si jej maminka dá mezi kolena, aby miminko mělo více místa na sestup do porodních cest a také takzvaného ježka, malý míček, který používáme na masáž bederní oblasti, a nebo jej maminka může tisknout v ruce, při vrcholu vlny, když nemá nikoho jiného po ruce...

Over ball Gymnic Originál 23 cm                                                            Sensyball s výstupky

 

Mou nejoblíbenější péčí o budoucí maminku je aromaterapie. Už v těhotenství doporučuji mamince masírovat před porodem hráz asi od 36. týdne, a k tomu ji skvěle poslouží Masážní olej na hráz od Nobilis Tilia a nebo doporučuji pořídit si Třezalkový olej, který tuto funkci splní stejně dobře.
Je určitě praktičtější a příjemnější, když hráz před porodem masíruje muž, abyste se mohla dokonale uvolnit. Ze začátku taková masáž může být malinko nepříjemná, ale postupem času se pokožka uvolní a zpružní, a nepříjemné pocity zmizí. A ze své praxe vím, jak je masáž hráze z preventivního hlediska účinná a eliminuje nástřih hráze při porodu. A tím pádem i rekonvalescence po porodu je mnohem jednodušší.

V první době porodní velmi ocení žena některé vůně, které ji dokáží uvolnit, ale zároveň povzbudit a podpořit kontrakce.
Nejčasteji používáme Levanduli, která uvolňuje, navozuje pocit uvolnění a klidu. Snižuje tlak a tak je vhodná pro ty ženy, které mají tlak vyšší, naopak jej nedoporučuji pro ženy s nízkým tlakem. Lze ji nakapat i do vany (použijte trochu mořské soli, na kterou esenci nakapete a pak teprve dejte do vody).
Levanduli můžete použít i po porodu na poporodní poranění, kdy si 2-3 kapky nakapete do malé pet lahve s vlažnou vodou a omývate si s ní rodidla, která jsou po porodu velmi citlivá, ale levandule je krásně po porodu zhojí. 

Pokud při porodu potřebujete naopak vyburcovat, povzbudit, protože jste velmi unavená a máte velké křížové bolesti, pomůže Vám rozmarýn, ten zvyšuje tlak, zahřívá a povzbuzuje. Má kafrovou osvěžující vůni a nenechá vás usnout.

Nezapomeňte, že všechny eterické oleje, je třeba ředit v olejích rostlinných...

Jasmín je afrodiziakální vůně, která navozuje blažené pocity a povzbuzuje kontrakce. Patří k drahým olejům, a tak jej můžete koupit v praktické lahvičce již namíchaný s jojobovým olejem, můžete jej tedy ihned aplikovat na pokožku. Pomazat jím bříško, pulzní body na rukách i na spáncích.

Růže je vůně lásky, navozuje pocit bezpečí a uvolňuje naše smysly, a pomáhá se soustředit jen a jen na nás samotné, a na to, co v tu danou chvíli potřebujeme.

Nobilis Tilia pro jednotlivé doby porodní vytvořila směsi vůní, které si můžete objednat již namíchané, a tak si zpříjemnit porod aromaterapií bez zybtečného tápání, která vůně je kdy vhodná.
Olej s kadidlem (meditace), šalvějí muškátovou (povzbuzení kontrakcí) a levandulí (uvolnění a zklidnění) pro první dobu porodní.
Screenshot 2020 03 21 První porodní olej Nobilis Tilia

A z kadidlovníku (meditace), jasmínu (podporu kontrakcí) a palmorůžového oleje (uzemnění a uvolnění) pro druhou dobu porodní.
Screenshot 2020 03 22 Druhý porodní olej Nobilis Tilia



Při porodu je důležité mít uvolněná ramena, čelist, zadeček. Dýchat zhluboka, ale jemně do bříška, a vydechovat pootevřenými uvolněnými ústy směrem dolů,
a ukazovat tak miminku směr kudy má jít.
Proto je velmi důležité mít u porodu osobu, s kterou jste si blízké, aby vás mohla nasměrovat k uvolnění ve chvílích, kdy si sama nebudete vědět rady.
Pokud jste v porodnici sama, poproste vaší porodní asistentku, aby tam s vámi chvilku pobyla, a pomohla vám se uvolnit, dýchala s vámi a pomohla vám některou metodou jako je hydroterapie (sprcha, vana) nebo masáže od bolesti. Aby s vámi mluvila mezi vlnami (kontrakcemi), a pokud si to přejete, aby vám řekla, jak porod postupuje, a kdy už miminko může být u vás.

Nově jsme do našich produktů zařadili i Bachovy esence, protože emoce nás provázejí v našem každodenním životě, a někdy je pro nás velmi těžké se v nich vyznat. Bachovky jsou skvělým pomocníkem, když máme strach, jsme vyčerpaní, smutní, v depresi, trápí nás noční můry, nespavost. Jsme žárliví, neustále se ohlížíme do minulosti, jsme v  těžké životní situaci, a nebo procházíme velkou krizí, kterou nedokážeme ukočírovat.

K porodu Bachovky nepochybně patří. Vždy je mám sebou. A to především tyto:

Rescue remedy (já používám klasické kapky), ale považuji za velmi užitečný i sprej, který stříknete přímo do úst nebo na postižené místo na kůži, nebo jimi můžete vystříkat i prostor, kde je "hustá" atmosféra.  Malé děti ocení i pastilky,a krém rescue je velmi účinný na odřeniny, popraskané bradavky a poraněnou kůži.
Krizové kapky použiji vždy (nejen při porodu, ale i po porodu), když je maminka na pokraji sil. Už neví kudy dál, je nervózní, vyčerpaná, má strach, někdo ji rozčílil, je na zhroucení, je nervozní, plačtivá, má prostě akutní krizi. Lze samozřejmě použít i pro tatínky:-)



 RRA20

Oliva - Když potřebujete nabrat energii a už ji nemáte kde vzít, jste velmi unavená. A to při porodu i po porodu. Je dobrá právě pro rekonvalescenci.

Larch - Pokud potřebujete dodat odvahu a sebevědomí, že to dokážete

Mimulus -   Když máte konkrétní strach... z nemocnice, z porodu, z bolesti

Walnut -  Působí jako ochrana před vnějšími vlivy, pomůže vytvořit ochranou barikádu, za kterou nikoho nepustíte, kde jste jenom vy naplněna odhodláním a láskou vše zvládnout

White chestnut - Dává do hlavy dokonalý vypínač myšlenek. Tato esence je pro všechny z nás, kterým neustále proudí myšlenky hlavou a nedokáží je zastavit. A při porodu je potřeba hlavu uplně vypnout a soustředit se jen na porodní práci a dýchání.

Bachových esencí bych sem určitě mohla dát více, ale tyto já vždy nosím k porodu a vystačím si s nimi. Pokud byste potřebovala namíchat konkrétní esence pro vaše konkrétní potřeby, kontaktujte terapeuta, který se míchaním Bachových esencí zabývá :-)

Milé maminky, snad vám tyto jednoduché rady a prostředky pomohou na cestě za vaším vysněným přirozeným porodem a jste šťastnou, zdravou a spokojenou maminkou a novou rodinou.

Vaše Markéta N

Zpět do obchodu