Přírodní repelenty proti klíšťatům

Na svých čtyřnožcích nosatých vždy poznám, že opět začala sezóna klíšťat, což asi nemá rád nikdo z nás. Fungujících i těch nefunkčních chemických přípravků je na trhu skutečná spousta. Osobně mám raději cestu přírodní, která není o nic méně funkční, jen je možná třeba aplikovat častěji. A protože není třeba zdůrazňovat jak nebezpečná havěť klíšťata jsou, tak bychom to rozhodně neměli podceňovat. 


Podomácku vyrobené přírodní repelenty: 

Jeden z nejúčinějších repelentů, který vydrží dlouho a krásně voní


Lahvička s rozprašovačem
0,5 litru - 1litr vody balené nebo destilované (pokud budete mít balenou, je dobré přidat trošku alkoholu, aby se vám voda nezkazila

10 kapek éterický olej rozmarýn
10 kapek éterický olej levandule
5 -7 kapek éterického oleje citronela

Dále můžete přidat:
5 kapek éterický olej tea tree
5 kapek éterický olej hřebíček

Lahvičku s rozprašovačem naplním asi do tří čtvrtin vodou. Pak přidám éterické oleje, a doplním alkoholem, aby se směs nezkazila. Aplikuji několikrát denně. Pokud budete směs používat na hodně malé děti, snižte klidně počet kapek ze základního receptu a nedávejte hřebíček. Alkohol také není nutné použít.

TIP:
Můžete místo éterického oleje rozmarýnu, udělat rozmarýnový odvar do základu místo běžné vody a éterický olej hřebíčkový, nahradit hřebíčkem jak ho známe a  přidat do rozprašovací lahvičky a nechat louhovat.

Pokud jsme před výletem do přírody zapoměli děti nastříkat repelentem, vždycke mám v kabelce Éterický olej LEVANDULE

Dá se aplikovat přímo na kůži, je zaručeným repelentem a navíc když se stane nějaká odřenina, řezná rána, zranění, mohu levandulkou ihned ranku vydesinfikovat a zároveń vím, že krásně léčí a po rance nebude brzy ani památky. Navíc když už se stane, že přeci jen klíště najdu, ať už u dětí, nebo zvířete, vždy zakapu pár kapkami Levandule a klíště se v ní takzvaně utopí a pak je snazší jej vytáhnout. A zase hojně zakapu místo, aby se ranka desinfikovala.a rychleji vyléčila.

Dětem se zaručeně nejvíc líbí Repelentní náramky proti klíšťatům a komárům, které nosí na ruce nebo na noze a máme s nimi velmi dobré zkušenosti.
Obsahují již zmíněnou citronelu a geranium (pelargonii), která nádherně voní a také skvěle působí proti těmto parazitům.

HM náramek proti klíšťatům02

 

Rozmarýnový repelent

Rozmarýn

1 sáček rozmarýnu, který koupíte v jakémkoliv obchodě nebo čerstvý svazek
1 litr vody
1 lžíce vinného octa, může být i jablečný

Můžeme přidat pár kapek levandule a citronely, aby přebyli zápach z vinného octa.

Do hrnce s vroucí vodou nasypeme celý obsah sáčku s rozmarýnem. Necháme takto vylouhovat až do úplného vychladnutí. Vychladnutý nálev scedíme a přidáme lžíci octa a přírodní repelent máme na světe ;) Už ho jen přelijeme do rozstřikovače a můžeme aplikovat na tělo, oděv, či obuv před každou vycházkou do přírody. Takto vyrobený repelent uchováváme v chladničce! Éterické oleje přidávejte až po vychladnutí.

 

Citrusový repelent

citrusy


½ půl kg libovolných citrusů ( pomeranče, citróny, limetky, grapefruity atd.)
1 litr vody

Vodu uvedeme do varu a přidáme do ní oloupané a nakrájené citrusy. Na silném plamenu je vaříme dvě minuty, pak ztlumíme na minimum a necháme vařit ještě hodinu. Po té scedíme, necháme vychladnout a opět za pomoci rozprašovače používáme jako repelent.

 

Repelent z Tea Tree

Tea tree_1


Tea Tree olej
600 ml vody

Proti klíšťatům můžeme bojovat i s Tea Tree olejem, jehož vůni se vyhýbají nejen klíšťata, ale například i vši. Příprava je velmi jednoduchá. Smícháme 20 kapek olejíčku s vodou, směs promícháme, přelijeme do rozprašovače a můžeme používat na odhalené části těla. Pozor však na oči a obličej, tam se nesmí dostat za žádnou cenu!

Tea Tree olej lze podobně jako levanduli použít přímo na kůži. A tak je dobré jej mít vždy po ruce a v případě potřeby aplikovat. Je výborný i na opary, záněty močových cest a mokvající ekzémy.

 

Pro "chlupáčky" a "nosatce" lze použít přírodní účinné olejíčky a spreje firmy CD Vet, které naleznete zde > 

Dobré je navýšit i přísun vytamínu B a stále platí, pokud nejsme pod tíživým stresem, máme dobře nastartovanou imunitu a jsme v plné síle, máme menší šanci, že se na nás nemoc z parazitů uchytí.

Na podpoření imunity vřele doporučuji Ašvaganda Bio OI 60 kapslí a nebo obrovskou zásobárnu vitaminu C BIO Amalaki (Amla), 60 kapslí.

Přeji vítězství nad obtížným "přícucníkem" a hlavně ničím nezkažené jarňoletní dny :) 

Markéta z Nunýnka

Zpět do obchodu