Jak pečovat o pokožku novorozeňátka

Mnoho žen na kurzu předporodní přípravy se mne ptá, jakou kosmetiku používat na novorozené miminko. A je potřeba vůbec nějaká kosmetika? Je potřeba děťátko koupat každý den a v čem?

Je to mnoho otázek, co maminkám vyvstává, před narozením jejich děťátka. Začněme tedy pěkně od začátku.

Ať chci nebo nechci, když si vybavím vůni miminka ucítím ten modrý olejíček Aviril, který i dnes vídám u některých maminek v kosmetickém košíčku pro miminko. Ano, voní docela obstojně, ale kdybychom začali pátrat co obsahuje, nikdy bychom si jej nechtěli na svou kůži namazat, natož na kůži miminka, které se před malou chvílí narodilo, a z bezpečí maminčina lůna přišlo na svět plný kosmetických nástrah.

Miminko, má velmi citlivou a jemnou pokožku, a tak prosím opravdu přemýšlejme o tom, co mu na jeho heboučkou kůži naneseme. Nejlépe pro kůži miminka je, pokud se nechá mázek na tělíčku maximálně vstřebat, vytvoří tak ochranou vrstvu, která zajištuje kůži dostatečnou hydrataci a ochranný lipidový film.

Pokud budete miminko umývat několik dní po porodu, úplně stačí obyčejná voda, popřípadě přidat do vody hydrofilní olej, nejlépe neutrální bez vůně. Pokud je miminko starší 6. týdnů lze použít jemný koupelový olej Kačka, který má jemnou mandarinkovou vůni. Do malé vaničky s vodou postačí přidat jednu kávovou lžičku.

Za mě ale stačí miminko omýt pouze v teplé vodě, a potom mu promazat pokožku dobrým rostlinným olejem. Mým nejoblíbenějším v péči o dětskou pokožku je jemný mandlový olej nebo jojobový olej. Skvělou variantou v péči o novorozenou pokožku je i jemný olej Růženka, která kromě jojobového oleje obsahuje i jemný růžový esenciální olej, který navozuje pro novorozeného drobečka pocit bezpečí, plného přijetí a skrze dotyky mu tímto jemným růžovým olejem projevujete vaší bezpodmínečnou lásku.

Určitě není potřeba miminko koupat každý den. Stačí jen otřít kůži v záhybech, to znamená pod bradičkou, pod paždí, v tříslech... Co ale můžete dělat každý den je masírování. Může to být takový malý každodenní rituál. Děti to milují, a dojde tak k absolutnímu propojení vás a vašeho děťátka.

Co se týká ošetření zadečku děťátka, skvělou variantou místo klasických vlhčených ubrousků je mycí olej Medvídek, který pomocí ředící lahvičky nanesete na ubrousky, kterými setřete nečistoty ze zadečku. Tento olejíček nechává zadeček krásně čistý a hebký:-)

Pokud přeci jenom vzniknou opruzeniny nejen na zadečku, ale některá miminka se s nimi potýkají i pod paždí, může vám pomoci skvělý gel Levantis, který dokáže pomoci od těchto nepříjemných a bolestivých míst.

Nejsem žádný velký odpůrce vlhčených ubrousků, ty ekologické, které nedráždí kůži miminka, a nejsou napuštěny žádnými chemickými koktejly, naopak dokáží ulehčit cestování s dětmi a zachrání nejednu malou dětskou katastrofu. Důležité však je dobře vybírat. My nabízíme ubrousky od Eco by Naty, které jsou bez vůně a nedráždí jemnou kůži novorozence. A také máme v nabídce látkové ubrousky, které jsou tou nejlepší ekologickou variantou:-)

Také bych tu chtěla zmínit velmi vydařené pomocníky pro malinké děti na rýmu, kašel a bolesti zoubků. Na rýmu a ucpaný nos u malinkých dětí se velmi osvědčuje nosní olej Vilík, který chrání citlivé okolí nosu a napomáhá s dýcháním při rýmě. Můžete jej jemně vetřít i na spánky děťátka.
Dětský eukalyptový balzám  zmírňuje potíže s vykašláváním a napomáhá lepšímu dýchání. A když se vašemu děťátku začnou prořezávat první zoubky, tak je skvělý masážní olej Jakoubek s levandulí a heřmánkem římským, který pomůže s bolestmi a plačtivostí miminka. Oblíbeným pomocníkem na bolesti zubů jsou i jantarové korálky:-)

Nedělejme z kosmetiky pro děti vědu, říďme se selským rozumem. To co je dobré pro děti je dobré i pro nás, a naopak. U kosmetiky se však mějme na pozoru, vždy používejme jen tu, která je naší pokožce nejpodobnější, a která nám neuškodí. Je důležité, aby se vstřebala do našeho těla, a neudělala na pokožce jen film, který se dále nedostane. A pro malá miminka platí čím méně tím lépe.

Ať se vám daří správně si vybrat tu pravou kosmetiku a Vaše pokožka Vás má ráda.-)

Markéta

 

Zpět do obchodu