Tvarohové knedlíky špaldové s jahodami
S jahodami a špaldovou moukou prostě nělze neexperimentovat :) Snažila jsem se vytvořit tvarohové těsto bez klasické pšeničné mouky, tedy i bez strouhanky a povedlo se, navíc ani nelepí, je krásně vláčné a zkrátka výborné ...
Doba přípravy: cca 60 min.
Ingredience:
500 g měkkého farmářského tvarohu
40 g másla (nejraději používám "Ježkův statek")
1 hrnek polohrubé špaldové mouky
1/2 hrnku špaldové celozrnné krupice
2 vejce
špetka soli
NA POSYPÁNÍ A PŘELITÍ
cukr moučka ( používám mletý třtinový, lze nahradit i agávovým nebo javorovým sirupem)
tvaroh
Ghí = přepuštěné máslo nebo také "šmolc" jak mu říkávaly naše babičky (ghí svou oříškovo máslovou chutí knedlíky parádně doplní)
Jak si vyrobit domácí Ghí najdete ZDE >
O blahodárncýh účincích ghí ZDE >
Koupit Ghí ZDE >
Postup:
V míse vařečkou smícháme měkký tvaroh s nakrájeným máslem moukou, vajíčky a špetkou soli. Po té ručně vypracujeme
pružné těsto, které se nelepí a necháme jej zakryté, cca 1/2 hodinky, odpočinout v lednici. Pokud těsto lepí, přidáváme polohrubou mouku, dokud nepřestane lepit.
Těsto vytáhneme z lednice, vytvoříme z něj silný váleček, ze kterého odkrajujeme plátky, do nichž balíme umyté, odstopkované a usušené jahody. Nakonec knedlíky obalíme v polohrubé mouce.
Knedlíky opatrně vkládáme do osolené vroucí vody a ihned je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme na mírném ohni cca 8 - 10 min. (záleží na velikosti). Hotové knedlíky vyplavou na povrch. Ihned po vyjmutí z vody je dobré knedlíky propíchnout, aby z nich vyšla horká pára.
Knedlíky pak podáváme posypané tvarohem s cukrem (agávovým nebo javorovým sirupem) a přelité domácím Ghí.
Užívejte si léta a s ním i jahod. Ať vám chutná a máte v bříšku jako v pokojíčku ;)
Markéta z Nunýnka