Batáty s kedlubnou
Dušené batáty s kedlubnou a mrkví mohou být výborným hlavním jídlem pro "nemasaře", ale i výbornou přílohou k masu. Všechny mé recepty jsou inspirovány ajurvédskou stravou. Ajurvéda nezakazuje maso, pouze nabízí, jaké druhy masa v kterou denní i roční dobu a s čím je nejvhodnější jej kombinovat. Tato zeleninová směs je i dle ajurvédy vhodná pro kombinaci s masem jako náhrada za běžně vařené brambory. Tak že buď zeleninku s masem k obědu a nebo bez masa k večeři ;)
Doba přípravy: cca 25 min.
Množství: pro 2 osoby jako hlavní jídlo a pro 4 osoby jako příloha.
Ingredience:
1 větší batát
1 střední kedlubna
1 mrkev
2 šalotky
1 stroužek česneku
1 PL ghí (přepuštěné máslo)
1 ČL Trikatu - směs koření (dlouhéhý pepř, černý pepř a zázvor) posiluje zažívání, snižuje překyselení a zažívací potíže)
1 ČL Rása - směs koření (kmín, koriandr, hořčičné semeno)
sůl (nejlépe alpská, či himalájská)
směs bylin Horalka
sklenice vody
Postup:
Vše oloupeme a zbavíme slupek. Šalotku nakrájíme nahrubo, batát na drobné kostky, mrkev na kolečka, kedlubnu přepůlíme a krájíme na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky. Pokud je česnek starší, stroužek přepůlíme a vyjmeme klíček.
Na pánvičce rozpálíme lžíci ghí a necháme šalotku zesklovatět, po té k ní na pár sekund přidáme plátky česneku a nakonec vše ostatní. Vše necháme krátce orestovat, přidáme koření, půl sklenice vody a přikryjeme pokličkou. Takto za občasného míchání, dolévání vody a dochucování necháme dusit cca 20 min.. Jakmile jsou batáty měkké, podáváme :)
TIP:
Pokud zvolíte k zelenince kuře, nebo krůtu, nakrájejte je plátky, osolte, dejte na ně kolečka česneku a vložte do pánvičky k dušené zelenině po cca 10 minutách jejího dušení. Maso tam pak nechejte celkem 15-20 minut dusit společně se zeleninou a oběd je hotov :)
Ať vám chutná a máte v bříšku jako v pokojíčku ;)
Markéta Weinigerová z Nunýnka