Pusinkový dort

IMG_0131

 

 

Počet porcí: 12

Ingredience:

PUSINKY (rozdělíme na dva díly a pečeme pusinky dvě)

6                bílků       
450 g         třtinového cukru
4 lžičky     kukuřičného škrobu
4 lžičky     bílého vinného octa

KORPUS

1                 Bebe sušenky
100g           másla


NÁPLŇ

500g           mascarpone
380g           zakysané smetany
mletý třtinový cukr (dle chuti)
špetka kardamomu
borůvky, maliny, jahody či jiné ovoce na ozdobení krému i dortu


Postup:

Předehřejeme si troubu na 140 °C, horkovzdušnou na 120 stupňů. Rozdělíme si všechny ingredience na polovinu (pusinky se budou péct dvě). Z bílků ušleháme sníh, průběžně do něj zašleháváme cukr. Výsledný sníh má být pevný, lesklý, a když otočíte místu dnem vzhůru, neměl by vypadnout. Nakonec opatrně vmícháme škrob a ocet.

Na plech si připravíme pečící papír a na něj si obkreslíme dortovou formu, ve kterou následně použijeme na vytvoření spodní části dortu. Do středu takto vytvořené kružnice nanášíme lžící sníh cca 2 cm od okraje kružnice (pusinka se nafoukne). Pečeme cca hodinu. Totéž opakujeme s druhou obří pusinkou J

Mezitím, co se pusinka peče, uděláme si korpus k dortu. Rozdrtíme sušenky a rozpustíme máslo. Sušenkovou drť zalejeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Po té nasypeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, a obrácenou stranou lžíce mačkáme a uhlazujeme do tvaru formy. Po té necháme v lednici tuhnout.

Nakonec ušleháme mascarpone s kysanou smetanou, cukrem dle chuti a kardamomem. Natřeme korpus, můžeme proložit ovocem, položíme pusinku a totéž opakujeme ještě jednou na pusinku a nakonec přiklopíme svrchní pusinkou. Necháme v lednici odstát alespoň 2-3 hodiny. Nejlepší je dort druhý den.

 
Ať chutná :)

 

Markét z NUNÝNKA 

Zpět do obchodu