Tvarohovo skořicové nočky s restovanými jahodami

Tvarohovo skořicové nočky s restovanými jahodami

IMG_8230

Doba přípravy: cca 15 min

Pro 4 osoby

Ingredience:

500 g        měkkého tvarohu
18 lžic       špaldové celozrnné krupice (může být i pohanková)
2                vejce    
4 lžíce       vanilkového cukru
1 lžička     mleté skořice
špetka soli

NA PŘELITÍ

250g           jahod
2 lžíce         ghí ( přepuštěné máslo)
palmový cukr (dle chuti)
špetka kardamomu


Postup:

V míse vařečkou smícháme tvaroh s vajíčky, přidáme krupici, cukr, skořici a špetkou soli. Umícháme kompaktní těsto.Po té můžeme ihned pomocí dvou lžiček vypichovat nočky a vařit ve
vroucí osolené vodě. Nočky se vaří cca 3 - 5 min. Zkrátka dokud nevyplavou. Ty co plavou by měly být již uvařené.

Noky podáváme přelité orestovanými jahodami: Jahody nakrájíme na plátky, (část si necháme syrových na ozdobení) a orestujeme je na ghí spolu s kardamomem i cukrem dle vlastní chuti. Restováním vznikne "omáčka", kterou lze noky přelít.


Užívejte si léta a s ním i jahod. 

Markét z Nunýnka

 

Pár tipů :)

  • ideální je použít farmářský tvaroh, který je tužší ve shlucích, než šlehaný ve vaničkách z obchoďáků. Těsto se pak tak nelepí, je něm efektně vidět kousky tvarohu a noky se lépe dělají
  • palmový cukr má nejen velmi nízký glykemický index, ale je výborným zdrojem železa.
  • nočky si lze udělat předem, část zamrazit a příští týden udělat třeba s restovanými meruňkami, švestkami, rybízem atd .... :)
  • kvalitní ghí, kardamom, mletou skořici, palmový cukr najdete u nás na e-shopu
  • kardamom působí výborně proti pálení žáhy a potížím s trávením, je skutečně blahodárný pro žaludek a pomáhá v trávení jinak hůře stravitelné stravy.
  • inspirací k tomuto receptu byl recept Ivy Georgievové

A ještě něco málo o ghí: Ghí = přepuštěné máslo nebo také  "šmolc" jak mu říkávaly naše babičky (ghí svou oříškovo máslovou chutí noky parádně doplní)
Jak si vyrobit domácí Ghí najdete ZDE >
O blahodárných účincích ghí ZDE >

 

 

Zpět do obchodu