Tvarohovo skořicové nočky s restovanými jahodami
Doba přípravy: cca 15 min
Pro 4 osoby
Ingredience:
500 g měkkého tvarohu
18 lžic špaldové celozrnné krupice (může být i pohanková)
2 vejce
4 lžíce vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice
špetka soli
NA PŘELITÍ
250g jahod
2 lžíce ghí ( přepuštěné máslo)
palmový cukr (dle chuti)
špetka kardamomu
Postup:
V míse vařečkou smícháme tvaroh s vajíčky, přidáme krupici, cukr, skořici a špetkou soli. Umícháme kompaktní těsto.Po té můžeme ihned pomocí dvou lžiček vypichovat nočky a vařit ve
vroucí osolené vodě. Nočky se vaří cca 3 - 5 min. Zkrátka dokud nevyplavou. Ty co plavou by měly být již uvařené.
Noky podáváme přelité orestovanými jahodami: Jahody nakrájíme na plátky, (část si necháme syrových na ozdobení) a orestujeme je na ghí spolu s kardamomem i cukrem dle vlastní chuti. Restováním vznikne "omáčka", kterou lze noky přelít.
Užívejte si léta a s ním i jahod.
Markét z Nunýnka
Pár tipů :)
- ideální je použít farmářský tvaroh, který je tužší ve shlucích, než šlehaný ve vaničkách z obchoďáků. Těsto se pak tak nelepí, je něm efektně vidět kousky tvarohu a noky se lépe dělají
- palmový cukr má nejen velmi nízký glykemický index, ale je výborným zdrojem železa.
- nočky si lze udělat předem, část zamrazit a příští týden udělat třeba s restovanými meruňkami, švestkami, rybízem atd .... :)
- kvalitní ghí, kardamom, mletou skořici, palmový cukr najdete u nás na e-shopu
- kardamom působí výborně proti pálení žáhy a potížím s trávením, je skutečně blahodárný pro žaludek a pomáhá v trávení jinak hůře stravitelné stravy.
- inspirací k tomuto receptu byl recept Ivy Georgievové
A ještě něco málo o ghí: Ghí = přepuštěné máslo nebo také "šmolc" jak mu říkávaly naše babičky (ghí svou oříškovo máslovou chutí noky parádně doplní)
Jak si vyrobit domácí Ghí najdete ZDE >
O blahodárných účincích ghí ZDE >